سالخوردگی و دوران سالمندی، مرحله ای از زندگی می باشد که ناگزیر همه با آن روبه رو می شوند، که در این دوره با توجه به افزایش سن بیشتر کارکردهای فیزیولوژیکی و مکانیکی بدن کاهش می یابد. خمودگی بدن ناشی از عدم تحرک از مهم ترین عوامل ایجاد پیری زودرس است که می توان با ورزش و افزایش دوران تحرک و فعال بودن، سرعت سالخوردگی را کم کرد.
اصول و نکات مهم ورزش سالمندان:
1_ محیط انجام ورزش، باید آرام باشد و همچنین فرد سالمند باید پوشش و لباس مناسبی داشته باشد.
2_ قبل از هر ورزش به مدت 5 دقیقه باید بدن خود را گرم کند. آهسته راه رفتن و نرمشهای سبک برای گرم و آماده شدن بدن برای انجام ورزش روزانه خوب است و پس از تمام شدن ورزش نیز باید 5 دقیقه نرمش سبک کند، یا آهسته قدم بزند.
3_ جلوگیری از تعریق و نوشیدن مایعات کافی مهم است تا فرد دچار کم آبی بدن نشود.
4_ زمان ورزش، نباید نفس را در سینه حبس کرد و اگر احساس درد در هر قسمت بدن کردید، ورزش را نباید ادامه داد.
5_ اگر هنگام ورزش یا پس از آن دچار درد قفسه سینه، احساس فشار در قفسه سینه، احساس تنگی نفس، سرگیجه، تاری دید، احساس نداشتن تعادل، تهوع و استفراغ شود باید ورزش را ادامه ندهد و با پزشک خود در میان بگذارد.
6_ حرکات ورزشی را آهسته و بهگونهای باید فرد سالخورده انجام دهد که کنترل تمامی حرکات را در دست داشته باشد.
7_ سه جزء اصلی برنامه تمرینی سالمندان باید شامل تمرینات هوازی، تمرینات انعطافپذیری و تمرینات قدرتی باشد.
8_ تمرینات قدرتی بدون وزنه، متداولتر است که حرکت شنا رفتن روی زمین وحرکت شکم (بلند کردن کتفها از زمین در حالت خوابیده با زانوی خم) از رایج ترین ورزشها در همین زمینه است.
9_ تمرینات قدرتی با وزنه، درابتدا با وزنههای سبک و به دفعات باید انجام شود و زمانی که حرکت آسان شود، وقت آن رسیده که بر سنگینی وزنه افزوده شود و بهتر است ابتدا تعداد تکرارها و بعد از آن میزان وزنه افزایش یابد.
10_ بهتر است سالمندان برای شنا رفتن روی زمین، زانوهای خود را هم بر زمین بگذارند تا حرکت برایشان آسان شود و به مهرههای کمرشان فشار وارد نشود.
مطالب مرتبط