با توجه به رشد جمعیت سالمندی در ایران نیازهای اجتماعی، رفاهی و مراقبتی سالمندان روز به روز در حال افزایش می باشد و یکی از این نیازها مراقبت از سالمندان است که باید به نحو شایسته ای انجام گردد. پرستاری و نگهداری از سالمندان می تواند در منزل صورت گیرد، که اینکار به علت مزیت ها و انعطاف پذیری های زیادی که دارد، مورد پذیرش و رضایت افراد سالخورده می باشد که قاعدتا نگهداری از سالمندان در منزل نیاز به صبر و حوصله بیشتری دارد.
با افزایش جمعیت سالمندی، نگهداری و مراقبت از افراد سالخورده و سالمند بیش از پیش مورد توجه واقع شده است و با توجه به فرهنگ های بومی و شرایط اقتصادی و اجتماعی خانواده ها، در ایران هنوز آنچنان مانند جوامع غربی، جدا کردن سالمند از خانواده ها مورد قبول واقع نشده است. لذا در این مواقع چگونگی نگهداری از فرد سالمند و همچنین مکانی که این افراد دوران سالمندی را می گذرانند ضرورت پیدا کرده، چرا که محل زندگی و نحوه ی مراقبت فرد سالمند بر روحیه ی او تاثیر می گذارد و در داشتن زندگی شاد همراه با آرامش او نقش به سزایی دارد.
بیشتر سالمندان، پرستاری در منزل را به رفتن به یک مرکز مراقبت یا جایی مثل خانه سالمندان، ترجیح می دهند. این کار برای سالمندانی که به یک سری از رسیدگی های خاص نیاز دارند، گزینه مناسبی است، که در این مقاله به وظایف پرستاری در منزل اشاره می کنیم:
وظایف پرستاری در منزل:
1_ نگهداری و رسیدگی به امور سالمند
2_ انجام و رسیدگی به مسائل بهداشتی و نظافت فرد سالمند
3_ پیگیری دکتر و مراحل درمان فرد سالخورده و دادن داروهای سالمند طبق تجویز پزشک
4_ رسیدگی به امور تغذیه و رعایت هرم غذایی در غذای سالمند
5_ رسیدگی به اوقات فراغت سالمند و همراهی با او
6_رسیدگی به علائق سالمند در اوقات فراغت ( مرور خاطرات، خواندن کتاب، حل کردن جدول و …)
7_ رسیدگی به نظافت محل زندگی سالمند
8_ رسیدگی به امور رفاهی سالمند و سعی بر داشتن لحظات شاد و آرام فرد سالخورده
9_ احساس امنیت و اطمینان خانواده های فرد سالمند بابت نگهداری
10_آسایش خانواده سالمند و نداشتن دغدغه پیگیری امور درمانی و مراقبتی پدر و مادر خود
در نهایت امر، شاد زیستن و داشتن سبک زندگی مستقل هدف اکثر سالمندان است، که مطمعنا هیچ مکانی راحت تر از منزل خود سالمند وجود ندارد که او احساس آرامش بیشتری در آن داشته باشد.
مطالب مرتبط