image اردیبهشت, 1398 بدون نظر مقالات

تغذیه در تمام دوران زندگی برای هر فردی بسیار مهم و اساسی است و به عنوان عامل تقویت کنده جسم و روح و همچنین عامل موثر در حیات، ارزش بسیاری دارد. تغذیه در دوران سالمندی برای افراد سالمند، حائز اهمیت بیشتری است و با توجه به اینکه تحرکات جسمانی و فعالیت بدنی افراد سالمند کاهش می یابد، در نتیجه نیاز به انرژی کمتری دارند و کمتر غذا می خورند.

با تغذیه ی سالم و درست می توان از ابتلا به بیماری ها و مشکلات سالمندی جلوگیری کرد، البته در کنار برخورداری از تغذیه‌ی سالم، پرداختن به ورزش، استراحت و توجه ویژه به مسائل روحی و روانی می‌تواند در پیشگیری از ابتلا سالمندان به بیماری‌ های مختلف موثر باشد.

تغذیه در سالمندان
تغذیه در سالمندان
عوامل موثر بر مشکلات تغذیه ای سالمندان:

به طور کلی عوامل موثر و مشکلاتی که در تغذیه سالمندان تاثیرگذار است را می توان به چند دسته اصلی، مشکلات روحی و روانی، مشکلات جسمی و مشکلات مربوط به شرایط زندگی و اقتصادی، طبقه بندی کرد.

عوامل روحی و روانی:

یکی از عوامل مهم و کلیدی در دوره ی سالمندی، روحیه ی فرد سالخورده می باشد که بر تغذیه ی سالمند نیز تاثیر گذار است، عواملی مانند تنهایی، افسردگی، مرگ همسر و همسالان و عوامل روحي و رواني دیگر باعث می شود که در برخی افراد موجب نخوردن غذا و یا در برخی دیگر سبب پرخوری شود.

روحیه ی سالم با تغذیه ی سالم یا تغذیه سالم با روحیه سالم، دو عوامل موثر بر یکدیگر می باشد که باید به آن توجه شود و هر چقدرکه تغذیه خوب و سالم باشد ولی به مسائل روحی و روانی فرد سالمند توجه نگردد هیچ تاثیری در حال خوب فرد سالخورده ندارد و همچنین برعکس این موضوع نیز مصداق دارد و فرد سالمند هم به تغذیه ی سالم و هم به روانی سالم نیاز دارد.

مشکلات تغذیه در سالمندان
تغذیه در سالمندان
مشکلات جسمی:

کاهش انرژی، مشکلات جسمی، کم تحرکی، بروز بیماری ها، مشکلات گوارشی و …  از جمله مشکلاتی است که بر تغذیه و ذائقه فرد سالخورده تاثیر می گذارد.

کاهش سوخت و سازبدن:

با افزایش سن، کم شدن فعالیت و کم تحرکی، سوخت و ساز بدن کم می شود، که باید فرد سالخورده در خوردن غذا نکاتی را رعایت کند و اگر همچنان به خوردن غذا کماکان سابق ادامه دهد منجر به اضافه وزن و چاقی می گردد.

 تغییر ذائقه و اشتها:

کم شدن اشتها به دلایل مختلفی از جمله احساس تنهایی و افسردگی یا به دلیل عوارض داروهای مصرفی می تواند باشد، همچنین ممکن است به علت رعایت رژیم غذایی که باید سالمندان رعایت کنند، رغبتی به نوع و طعم غذای رژیمی خود نداشته باشند و موجب کم اشتهایی در آن ها شود.

مشکل در هضم غذا:

با تغییرات دستگاه گوارشی و کاهش ترشح اسید معده ممکن است در هضم و جذب برخی مواد و ویتامین ها بدن دچار مشکل شود، از جمله ویتامین هایی مانند B6 و B12 و اسيد فوليک از اين گروه هستند. اين ويتامين‌‌ها در تامين انرژي و حفظ هوشياري ذهني، تامين سلامت سيستم گردش خون و تقويت حافظه نقش اساسي دارند.

تغذیه در سالمندان
تغذیه در سالمندان
تغییر شرایط زندگی و وضعیت اقتصادی:

از عوامل موثر دیگر در تغذیه سالمندان مشکلات اقتصادی می باشد که ممکن است درآمد کافی نداشته باشند و از عهده ی خرید مواد غذایی مناسب بر نیایند. در آمد کم، کمبود امکانات برای تهیه و طبخ غذای مناسب، زندگی در آسایشگاه و … از عواملی است که تغذیه سالمند را تحت تاثیر قرار می دهد.


مطالب مرتبط

تغذیه در سالمندان 

سالمندی و چالش های آن 

برچسب ها

ارسال نظر شما

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *